Как да изберем слънчеви очила

Слънчевите очила са един от най-важните аксесоари. Освен че защитават вашето зрение, слънчевите очила са важен моден аксесоар. Изборът на подходящи слънчеви очила, които да отговарят на формата на лицето Ви, Вашия стил и нужди може да бъде труден. Затова Ви предоставяме няколко лесни стъпки, които да Ви помогнат да намерите правилния чифт очила за Вас.

1) Определете формата на лицето си:

За да изберете форма очила, които най-много ще Ви подхождат, трябва първо да определите формата на лицето си. Различните форми очила подхождат на различни форми лица. Желания ефект е балансиран външен вид, затова изберете очила, формата на които е противоположна на формата на лицето Ви.

Определянето на формата на лицето е лесно и може да го направите по два начина:

  • Погледнете отражението си в огледалото и очертайте формата на лицето Ви с червило или маркер.
  • Направете си снимка и след това очертайте лицето си на снимката.

Определете до коя от следните форми се доближава най-много очертанието на лицето Ви:

Повече информация за формите лица и формите очила, които им подхождат може да намерите на страницата Форми лица.

 

2) Изберете форма на очилата:

След като сте определили формата на лицето си и сте разбрали, кои форми очила най-много Ви подхождат може да изберете тези от тях, които най-много отговарят на вашия стил и характер. Въпреки че основната цел на слънчевите очила е да защитават очите Ви, те могат да бъдат и стилен аксесоар към Вашия външен вид. Повече за формите очила и техните харакеристики може да научите тук.

 

3) Определете размера на рамките:

Слънчевите очила изглеждат най-добре, когато пасват точно на лицето. По-малки рамки пасват добре на по-малки лица и обратното. Рамките имат основно 3 размера, които се измерват в милиметри:

  • Ширината на стъклото
  • Разстоянието между стъклата
  • Дължината на рамото на рамката

В повечето случаи тези размери са изписани от вътрешната страна на едното рамо на слънчевите очила като три последователни числа: Ширина на стъклото – Разтояние между стъклата – Дължина на рамото.

За да може да изберете правилния размер очила може да намерите размерите на всеки чифт в описанието на всеки продукта в нашия електронен магазин.

Информация и ръководство как да измерите лицето си и да определите вашия размер рамки вижте тук.

4) Избор на цвят:

Докато изборът на цвят на рамката изцяло зависи от вашия вкус и предпочитания, цветовете при стъклата определят различния контраст на слънчевите очила. Затова е важно при избора на цвят на стъклата да се ръководите основно от предназначението им:

  • Сиви / зелени стъкла – тези стъкла са подходящи за дейности, при които цветовете са важни, например при шофиране
  • Кафяви / кехлибарени стъкла са подходящи за спорт
  • Розови и червени стъкла – подходящи са за очила, които се носят дълги периоди от време, защото пречиняват най-малка умора на очите.
  • Сини и лилави стъкла – нямат специфично предназначение.
  • Отразяващи стъкла – това са стъкла, които имат отразяваш филм върху външната повърхност. Те са подходящи за хора с висока чувствителност към ярка светлина.

 

5) Други характеристики:

При избора на очила трябва да вземете под внимание и други характеристики на стъклата като технология, UV защита и др. Повече информация за видовете стъкла и различните технологии може да прочетете тук. UV защита и категориите UV защита може да видите тук.