Видове стъкла, технологии и UV защита

Всички слънчеви очила са предназначени да намаляват яркостта на слънчевата светлина и вредните ултра виолетови лъчи. Но различните видове стълка, техния цвят и технология ограничават светлината и предпазват до различна степен.

Цветове и нюанси на слъневите очила

Цветовете и нюансите на слънчевите очила определят:

  • Колко видима светлина достига до очите
  • Колко добре виждате другите цветове
  • Колко контрастно виждате

Има няколко основни правила, които могат да ви помогнат при избора на цвят на слънчевите очила. При всеки спорт или дейност, при която сте изложени на ярка слънчева светлина се нуждаете от очила които блокират по-голяма част от светлината като кафяви, зелени или сиви стъкла.

Ако денят не е много слънчев може да помислите за по-светли цветове и нюанси стъкла. По-светлите нюанси стъкла предлагат по-малка защита от яркостта на светлината, но предоставят по-добър контраст, което ги прави отличен избор за всички видове спорт и най-вече зимни спортове и колоездене.

Ако предпочитате по-светли нюанси цветове очила уверете се че изкривяването на цветовете не е проблем, например при шофиране.

По-долу може да видите таблица с основните цветове стъкла и техните характеристики и предназначение:

ЦВЯТ, НЮАНС   ХАРАКТЕРИСТИКИ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
 
Жълт, оранжев   Осигуряват по-малка защита от яркост, но са отлични в условия на умерено до ниско ниво на осветеност. Те осигуряват отлична дълбочина на възприятието, което ги прави идеален избор за каране на ски, сноуборд и други зимни спортове. Те също така засилват контраста при условия с ниска осветеност.
 
Розов, червен, кехлибарен   Тези нюанси правят света да изглежда по-ярък. Те осигуряват отлична видимост при слаба слънчева светлина и повишават контраста. Те също така увеличават видимостта на предмети на сини и зелени фонове, което ги прави отличен избор за шофиране.
 
Кафяв, тъмно кехлибарен   Блокиран голямо количество слънчева светлина и повишават контраста и остротата на зрението. Особено полезни са за подобряване на контрата на трева или срещу небето.
 
Зелен   Повивашат контраста, като също така запазват баланса на цветовете
 
Сив
  Сивият цвят е неутрален, което означава че такива стъкла могат да ограничат изцяло яркостта на светлината без да изкрив    яват цветовете. Сивите нюанси стъкла са предназначени да намаляват отблясъците на слънцето и да намаляват умората на очите при умерени до много ярки условия.

 

 

Видове стъкла и технологии

Поляризирани стъкла – Когато светлината се отразява от плоски повърхности като вода, сняг, стъкло пясък, тя се отразява перпендикулярно на повърхността. Тези отразени отблясъци могат да бъдат много ярки и интензивни и могат да предизвикат повишено дразнене на очите, умора и дори в някои случаи ограничена визия. При поляризираните стъкла се използва хоризонтално потредени поляризирани микро кристали, които блокират вертикалната светлина и защитават очите от тези ослепителни отблясъци. Поляризираните стъкла са особено подходящи за водни спортове, колоездене, зимни спортове и др. Трябва да се отбележи обаче че поляризираните стъкла не предлагат допълнителна UV защита.

Градиентни стъкла – Градиентните стъкла са стъкла, които са затъмнени от горе на долу, така че горната част на стъклото е най-тъмна. Такъв тип стъкла са подходящи за шофиране, защото те предпазват очите от слънчевата светлина над главата и в същото време позволяват да навлезе повече светлина през долната част на стъклото, така че да може да видите ясно таблото на колата.

Двойно-градиентни стъкла – Това са стъкла които са затъмнени както от горе надолу така и отдолу нагоре. Горната и долната част на стъклата са най-тъмни, а по средата стъклата са в по-светъл нюанс. Двойно-градиентните стъкла са чудесен избор, ако искате слънчеви очила, които не са твърде тъмни, но в същото време предпазват очите добре както от пряката слънчева светлина така и от отразената всетлина в пясък, вода и др. Този вид стъкла са много подходящи при водни спортове.

Фотохромни стъкла – този тип стъкла се адаптират автоматично към променящия се интензитет на светлината и по този начин Ви защитават при различни условия. Фотохромните лещи стават по-тъмни когато светлината е по-ярка и по-светли когато светлината е с намален интензитет. Има няколко специфични особенности на този вид стъкла: Фотохромния процес не се случва изведнъж, също така е неоходимо повече време, за да заработи в студени условия. Също така трябва да се отбележи че фотохромния процес не работи когато сте вътре в кола, защото промяната в нюанса на стъклата се активира от вредните UVB лъчи на слънцето, които обаче се спират от предното стъкло на колата.

 

UV Защита и категории на защита

Освен че са страхотен моден аксесоар, слънчевите очила предпазват очите от различни форми на ултравиолетова светлина, увеличават оптичната яснота при ярка слънчева светлина, като същевременно намалят риска от увреждане на очите.

Слънчевит очила са от съществено значение за хора, които са изложени на високи нива утравиолетова светлина (UV) по време на дейности като зимни спортове, водни спортове и шофиране. Когато купивате слънчеви очила, едно от най-важните неща, които трябва да се уверите че са налице е 100% утравиолетова защита. Въпреки че слънцето е далеч от наст, утравиолетовите лъчи, които излъчва могат сериозно да увредят нашето зрение.

Различните нюанси на стъклата намаляват различно видимата светлина и осигувяват в различна степен защита срещу отблясъците на слънцето. За да може да се определи до каква степен дадени слънчеви очила блокират и пропускат слънчевата светлина защитата на стълката се класифицира в категории от 0 до 4. По-долу Ви представяме таблица с категориите по европейските стандарти:

КАТЕГОРИЯ   ХАРАКТЕРИСТИКИ   ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
 
0  

Пропускат между 80% - 100% от слънчевата всетлина.

Стъкла без цвят или в много светъл нюанс.

  Подходящи са за дейности на закрито или при мрачно и облачно време.
 
1  

Пропускат между 43% - 80% от слънчевата всетлина.

Стъкла в светъл нюанс.

  Подходящи за при условия с по-ниска яркост и намалена слънчева светлина
 
2  

Пропускат между 18% - 43% от слънчевата всетлина.

Умерено затъмнени стъкла.
  Подходящи при умерена слънчева светлина. Тази катгория очила са вече подходящи за летните месеци.
 
3  

Пропускат между 8% - 18% от слънчевата всетлина.

Тъмни нюанси и цветове стъкла.
  Подходящи са при много ярка слънчева всетлина.
 
4  

Пропускат между 3% - 8% от слънчевата всетлина.

Много тъмни нюанси.
  Подходящи са само при изключителна яркост и слънчева светлина. Не се препоръчват при шофиране