Често задавани въпроси

От какво са направени слънчевите очила?

Основно слънчевите очила са направени от два компонента – стъкла и рамки. Рамките могат да бъдат метални или пластмасови. Повечето рамки са плоски и могат да се сгъват. Стъклата на слънчевите очила могат да бъдат със различни цветове. Стъклата на очилата се произвеждат от различни материали. Поликарбонатни стъкла се използват често, заради тяхната устойчивост.

 

Слънцето не дразни очите ми, трябва ли да нося слънчеви очила?

Да. Въпреки че недразни очите ви слънчевата светлина съдържа ултравиолетови лъчи, които сериозно могат да увредят Вашите очи.

 

Какво точно са UV лъчите?

Ултравиолетовите лъчи са лъчи от невидимата част на спектъра и се съдържат в слънчевата всетлина. Съществуват 3 вида ултравиолетови лъчи:

  • UVA имат по-дълга дължина на вълната и преминават лесно през стъкло.
  • UVB са най-опасните лъчи и задължително трябва да бъдат спирани от слънчевите очила.
  • UVC недостигат земната повърхност защото се блокират от атмосферата.

 

Кога UV лъчите влияят на очите ми?

Повечето хора смятат че риск за зрението им същестува само при слънчево време, но ултравиолетовите лъчи могат да преминават и през облаците, затова няма значение дали е слънчево или облачно, винаги носете слънчеви очила. Най-силни са утравиолетовите лъчи между 10 сутринта и 2 на обяд.

 

Как да предпазя очите си от вредните UV лъчи?

Винаги носете слънчеви очила. Въпреки че някои лещи предлагат UV защита те не защитават цялото Ви око, затова е добре да носите и слънчеви очила.
Когато избирате слънчеви очила търсете такива, които имат 99% - 100% UV защита. За по голяма защита може да търсите очила с форма на рамките Wrap, които обгръщат целите очи и предотвратяват проникването на ултравиолетови лъчи отстрани.

 

Неоходими ли са очила устойчиви на удар?

Всички очила до са устойчиви на удар до някакъва степен. Ако при дейностите, които практикувате има повишен риск от удар и счупване на очилата тогава търсете слънчеви очила поликарбонатни стъкла, които са по устойчиви и предлагат по-голяма безопасност за очите.

 

Нужна ли е UV защита за слънчеви очила с много тъмни стъкла?

Да! Повечето хора смятат че тъмния нюанс на очилата е това което ги предпазва от вредната слънчева светлина, но това няма никакъв ефект срещу UV лъчите. За адекватна защита трябва да си купите очила, които блокират 100% от UV лъчите.